Sárgatúró sósan

Húsvétra szokták általában készíteni a sárgatúrót. Sok köze ennek nincs az eredeti recepthez, hiszen az tejből és tojásból készül (nem is túróból). De talán egy picit az ízét, kinézetét megadja a hagyományos finomságnak. 

Általában édesen szokták készíteni, de mivel mi nem vagyunk édesszájúak, sósan is ki kellett próbálnunk.

Mivel mi olajmentesen készítettük, egyáltalán nem zsíros.

Hivatalosan gézbe tekerik, és fellógatják egy fára, hogy kicsöpögjön a felesleges folyadék belőle, erre ennél nincs szükség.

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát - vízen teljes értékű
  • 2.alaposan mossuk át a kölest, hogy ne legyen majd kesernyés mellékíze
  • 3.tegyük hozzá a hagymához háromszoros mennyiségű folyadékkal, sóval, kurkumával - alacsony fokozaton fedő alatt főzzük puhára
  • 4.öntsünk hozzá még egy kis tejet, ha szükséges -1-1,5 dl - nekünk nem volt rá szükség, de krémeseb lesz tőle a túrónk
  • 5.végül keverjünk hozzá az ecetet, fekete sót
  • 6.kanalazzuk át egy tálkába, hűtsük le, majd tegyük lefedve hűtőbe

Hozzávalók

  • 1/2 bögre (bögre=2,3dl) köles
  • 1,5 bögre natúr növényi tej - pl. mandula
  • 1 kis fej lilahagyma/zöldhagyma - apróra vágva
  • csipet só
  • 1 evőkanál almaecet/borecet
  • csipet fekete só
  • 1/2 kiskanál kurkuma, 1/8 kiskanál bors
  • 1 kiskanál bazsalikom/petrezselyem