Sárgatúró édesen

Húsvétra szokták általában készíteni ezt az édességet. Őszintén, sok köze nincs az eredeti recepthez, hiszen az tejből és tojásból készül (nem is túróból). De talán egy picit az ízét, kinézetét megadja a hagyományos finomságnak. 

Mivel mi olajmentesen készítettük, egyáltalán nem zsíros. Hivatalosan gézbe tekerik, és fellógatják egy fára, hogy kicsöpögjön a felesleges folyadék belőle, erre ennél nincs szükség.

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.alaposan mossuk át a kölest, hogy ne legyen majd kesernyés mellékíze
  • 2.tegyük fel a háromszoros mennyiségű folyadékban főni a sóval, édesítővel, kurkumával - alacsony fokozaton fedő alatt főzzük puhára kb. 15-20 perc alatt
  • 3.öntsünk hozzá még egy kis tejet, ha szükséges -1-1,5 dl - nekünk nem kellett
  • 4.végül keverjük hozzá a többi hozzávalót is - mazsola, citromlé, citromhéj, fekete só
  • 5.kanalazzuk át egy tálkába, hűtsük le, majd tegyük lefedve hűtőbe

Hozzávalók

  • 1/2 bögre (bögre=2,3dl) köles
  • 1,5 bögre natúr növényi tej
  • csipet só, 1/2 kiskanál kurkuma
  • 1 bio citrom reszelt héja
  • fél citrom leve
  • 2-3 evőkanál eritrit vagy datolyapaszta - ez teljes értékű, de elszínezheti a krémünket
  • 1 kiskanál vanília kivonat
  • 1 marék mazsola – vízben pár órára beáztatva
  • csipet fekete só