
Étrend adat(ok)
6-8 adag
70 perc
70 perc
Elkészítés
- 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
- 2.sózzuk be a padlizsán szeleteket, és tegyük félre őket egy kicsit, hogy levet eresszenek
- 3.karikázzuk fel a krumplit, picit sózzuk be, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, és terítsük el őket, majd süssük meg őket félig - kb.15-20 perc
- 4.közben a padlizsánokat is süssük meg félig kontakt grillben vagy serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat
- 5.készítsük el a paradicsomos ragut: dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát kevés vízen
- 6.adjuk hozzá a főtt lencsét, paradicsomszószt, fűszereket, balzsamecetet, és főzzük össze 10 perc alatt
- 7.kóstoljuk meg, még fűszerezzük, ha szükséges, majd adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet is - majd tegyük félre
- 8.közben készítsük el a besamelt is - egy másik edényben picit pirítsuk meg alacsony fokozaton a barna rizslisztet (mi csak magában, szárazon pirítottuk, így teljes értékű), majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a növényi tejet, fűszereket és főzzük addig, míg jól besűrűsödik, végül adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet
- 9.mikor már minden elemünk elkészült, már csak össze kell állítanunk - egy nagy jénai aljára mi padlizsán szeleteket tettünk, rá a paradicsomos ragu, majd a krumpli szeletek, egy réteg besamel, és még egy réteg padlizsán, végül besamellel még leöntöttük - de a sorrend bátran variálható
- 10.TIPP: bátran lehet tovább rétegezni, arra figyeljünk, hogy hajlamos kiforrni az edényből, ha az túl alacsony
- 11.tegyük sütőbe, és 180 fokon süssük kb. 30-40 percig
Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán - felszeletelve
- 5 db közepes méretű krumpli - felkarikázva
- Raguhoz:
- 1 fej (lila)hagyma - apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
- 1 nagy konzerv /3 bögre (bögre = 2,3 dl) főtt lencse
- 450 ml paradicsomszósz
- 1-2 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1/8 kiskanál bors, kurkuma, fahéj
- 2 db babérlevél
- 1 kiskanál mindenmentes ételízesítő, kakukkfű, oregánó, só ízlés szerint
- folyékony füst
Besamelhez:
- 4 dl natúr növényi tej - mandulát használtunk
- 3-4 evőkanál barna rizsliszt
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 1/2 kiskanál só, fokhagymapor
- 1/8 kiskanál szerecsendió, fehér bors, kurkuma