Majdnem tarhonyás lecsó

Andi Angliából érkezett hozzánk, és nagyon vágyott egy igazi magyaros lecsóra, ugyanis náluk nem igazán kapható  sárga lecsó paprika. Andi ötlete alapján hajdinával készítettük, amit először lepirítottunk, így teljesen tarhonyás élményt adott. A kertünkből szedett zöldborsót is belefőztük, ezt lehet helyettesíteni főtt hüvelyessel, pl. csicseriborsóval, vagy egyszerűen kihagyni. 

Isteni finom lett, egyáltalán nem érződik rajta a hajdina íz, bátran próbáld ki. 

Mi bográcsban készítettük, de hagyományos tűzhelyen is működik a recept.

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.pirítsuk meg a hagymát, hajdinát kicsi sóval, vízen - mindig csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy ne égjen le, folyamatosan kevergessük
  • 2.húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a fűszereket (kivéve a fekete sót), keverjük össze alaposan
  • 3.tegyük hozzá a zöldségeket - paradicsom, paprika, borsó majd öntsük fel egy kis vízzel
  • 4.tegyük vissza a tűzre, kezdjük el főzni magasabb fokozaton
  • 5.néha keverjük meg, ha szükséges, adjunk hozzá még vizet - valamennyit engedni fognak a zöldségek, de a hajdina beszívja
  • 6.addig főzzük, míg a zöldségek és a hajdina is megpuhul - kb. 30 perc
  • 7.végül keverjük hozzá a fekete sót, ízesítsük, ha még szükséges

Hozzávalók

  • 1,5 kg lecsópaprika - kicsumázva, feldarabolva
  • 5 db nagyobb paradicsom - felkockázva
  • 4-5 nagy fej hagyma - felaprítva
  • 200 g zöldborsó
  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) hántolt hajdina
  • 1/2-1 kiskanál só, 1/4 kiskanál kurkuma, bors, 1/2 kiskanál fokhagymapor, 1/2 kiskanál fekete só, 1-2 kiskanál pirospaprika, 1/2-1 kiskanál füstölt pirospaprika