Magyaros gombaleves

Nagyon szerettem Anyukám gombalevesét, ami véletlenül vegán, csak a teljes értékűség miatt alakítottuk át egy kicsit. 

Mi a rántást „szárazon”, olaj nélkül készítettük, így lett teljes értékű. 

Főzhető bele galuska, mi ezt leegyszerűsítettük, és egy csicseriborsóból készült tésztát tettünk bele. Így feltűnés nélkül hüvelyest is fogyasztottunk.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát kevés vízen /olajon – vízen teljesértékű
  • 2.adjuk hozzá a a répákat, gombát, kicsit dinszteljük meg azokat is
  • 3.húzzuk le a melegtől, és adjuk hozzá a fűszereket, majd öntsük fel vízzel - kb. 1,5 liter
  • 4.fedő alatt főzzük puhára közepes fokozaton
  • 5.mikor már majdnem kész, készítsük el a rántást - mi egy serpenyőben megpirítottuk szárazon a lisztet, majd mikor halvány barnás lett, óvatosan hideg vizet adagoltunk hozzá, csomómentesre elkevertük, majd még egy kis víz, kevergetés - néhány dl
  • 6.mielőtt a leveshez öntöttük volna, a levesből apránként átmertünk a rántáshoz a léből, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletét, majd a leveshez öntöttük, és elkevertük
  • 7.ezt 10 percig érdemes még főzni - mi pár perccel a vége előtt hozzáadtuk a csicseritésztát is, ami kb. 3-5 perc alatt puhára is főtt
  • 8.a frissen vágott petrezselymet is a végén érdemes hozzátenni
  • 9.ízlés szerint: növényi tejföllel is fogyaszthatjuk

Hozzávalók

  • 500 g gomba - kisebb szeletekre vágva
  • 3 nagyobb sárgarépa - karikákra vágva
  • 1 db fehérrépa - karikákra vágva
  • 1 nagy fej (lila)hagyma - apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 2 kiskanál mindenmentes ételízesítő
  • 1/2 kiskanál só
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1/2 kiskanál füstölt pirospaprika - kiváltható sima pirospaprikával
  • 1 kiskanál majoránna
  • 2 evőkanál barnarizsliszt (más liszt is használható)
  • víz
  • friss petrezselyem