
Étrend adat(ok)
4 tekercs
50 perc
50 perc
Elkészítés
- 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
- 2.tegyük forró vízbe a kelkáposzta leveleket pár percre, hogy félig megfőjenek
- 3.ha friss hagymát használunk: dinszteljük meg őket, a felét a paradicsomszószhoz adjuk majd, a másik felét a töltelékhez
- 4.készítsük el a tölteléket -
- 5.(ha most készítjük a kölest és a vöröslencsét, nyugodtan főzzük együtt őket a dinsztelt hagymák felével, fűszerekkel) -
- 6.ha van főtt vöröslencsénk, kölesünk, akkor csak dinszteljük meg a hagymákat, adjuk hozzá a fűszereket, és alaposan keverjük össze
- 7.készítsük el a fűszeres paradicsomszószt - adjuk a paradicsomszószhoz a fűszereket, hagymákat, és alaposan keverjük össze
- 8.egy hőálló tál aljára öntsük a fűszeres paradicsomszószt
- 9.töltsük meg a 4 kelkáposztalevelet a töltelékkel - előtte vágjunk le a vastag eréből - tekerjük fel őket, nyomkodjuk be a végeit, majd helyezzük a sütőedénybe őket
- 10.fedjük le alufóliával/fedővel, helyezzük sütőbe, és süssük kb. 25-30 percig
- 11.közben keverjük össze a növényi tejfölt a fűszerekkel, sörélesztőpehellyel, majd mikor letelt a 25-30 perc, locsoljuk a tekercsek tetejére és tegyük vissza fedő nélkül 15 percre - míg egy picit megbarnul a teteje
Hozzávalók:
- 4 nagyobb kelkáposzta levél
- *Töltelékhez:
- kb. 1,5 bögre (bögre=2,3 dl) főtt köles/ rizs
- kb. 1,5 bögre főtt vöröslencse /lencse
- 1 kisebb (lila)hagyma - apróra vágva, megdinsztelve
- 2 gerezd fokhagyma - átpasszírozva, megdinsztelve
- só, 1/8 kiskanál bors, kurkuma
- 1 kiskanál pirospaprika, füstölt pirospaprika
- 1/4 kiskanál őrölt kömény, 1/2 kiskanál fokhagymapor, hagymapor
- *Paradicsomos szószhoz:
- 0,5 l paradicsomszósz
- 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma - apróra vágva, megdinsztelve - vagy por
- só, bors, bazsalikom
- *Tetejére:
- 2 dl növényi tejföl - pl. kesutejföl, zabtejföl, esetleg növényi joghurt
- só, bors, fokhagymapor
- 2-3 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható