Étrend adat(ok)
4 személy
50 perc
50 perc
Elkészítés
- 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
- 2.főzzük meg a karfiolt sós vízben, de ne teljesen puhára - esetleg fokhagymát is tehetünk hozzá
- 3.a tofuból vágjunk vízszintesen szeleteket - mi ketté vágtuk
- 4.egy tányérban keverjük össze a lisztet a fűszerekkel, sörélesztőpehellyel
- 5.forgassuk meg benne a tofu szeleteket, majd süssük meg őket forrólevegős sütőben/sütőben 15 perc alatt - vagy akár serpenyőben kevés (gluténmentes) szójaszószon/magvajon
- 6.miközben sülnek a tofuk, egy tapadásmentes edényben készítsük el a besamelt - pirítsuk meg egy kicsit a lisztet, folyamatosan kevergetve - mi ezt szárazon, olaj nélkül oldottuk meg, így teljes értékű
- 7.turmixoljuk krémesre a kesudiót vízzel - amennyi épp ellepi
- 8.öntsünk a megpirított liszthez a növényi tejet, és keverjük össze alaposan, hogy csomómentes legyen
- 9.kezdjük el melegíteni, adjuk hozzá a kesut, és a fűszereket, főzzük, míg jól besűrűsödik, kb. 8-10 perc
- 10.végül keverjük hozzá a sörélesztőpelyhet, még fűszerezzük, ha szükséges, majd tegyük félre
- 11.fektessük egy tűzálló tál aljára a megsült tofu szeleteket
- 12.halmozzuk rá a karfiolt
- 13.locsoljuk meg a besamel mártással alaposan - kicsit rázogassuk meg, hogy mindenhova jusson a szószból
- 14.helyezzük sütőbe, süssük 180 fokon míg szépen megbarnul a teteje - kb. 20 perc
Hozzávalók
- 1 kis fej karfiol - rózsáira szedve
- 2 kis tömb (2*180 g) (füstölt) tofu
- 1/4 kiskanál fokhagymapor
- 1/8 kiskanál bors
- só
- 1 evőkanál sörélesztőpehely - el is hagyható
- 1/2 bögre (bögre=2,3 dl) barna rizsliszt
Besamelhez:
- 1 bögre (bögre=2,3 dl) kesudió - néhány órára beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
- 4 púpos evőkanál barna rizsliszt
- 2-3 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható
- 1/2 kiskanál fokhagymapor
- só
- 1/8 kiskanál bors, kurkuma, szerecsendió
- víz
- 5 dl natúr növényi tej
- ízlés szerint: pár fújás folyékony füst