Étrend adat(ok)
4-5 adag
70 perc
70 perc
Elkészítés
- 1.szeleteljük fel hosszában kb. 5-7 mm-esre a cukkiniket
- 2.grillezzük meg őket kontaktgrillben - ha nincs, sózzuk be őket, kicsit hagyjuk állni, majd itassuk le róluk a nedvességet, és sütőpapírral bélelt sütőlapon süssük meg őket sütőben 200 fokon - ez a lépés akár ki is hagyható, de akkor számítsunk rá, hogy sokkal levesesebb lesz az ételünk
- 3.grillezés közben el tudjuk készíteni a bolognait: dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, majd tegyük hozzá a sárgarépát, zellerszárat, fűszereket, balzsamecetet
- 4.mikor a répa, zeller félig megpuhult, adjuk hozzá a gombát is, és pároljuk puhára
- 5.mikor már minden zöldség puha, öntsük hozzá a darabolt paradicsomokat, főzzük össze, adjunk hozzá még fűszereket, ha szükséges, és párologtassuk el róla a levét
- 6.majd készítsük el a besamelt is, minden hozzávalót tegyünk egy késes aprítóba, és turmixoljuk simára - növényi tejet úgy adagoljuk, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl folyékony - mindig csak egy keveset adjunk hozzá
- 7.mikor minden elemünk elkészült, már csak a rétegezés van hátra: egy tűzálló edény aljára fektessük le a cukkini szeleteket, rá a bolognait, majd a besamel, majd újra cukkini, bolognai, besamel - a tetejére érdemes besamelt tenni
- 8.előmelegített sütőben 180-200 fokon süssük 20-30 percig - érdemes magasabb falú edényt választani, nehogy kiforrjon
Hozzávalók:
- 2-3 közepes cukkini
- Bolognaihoz:
- 500 g gomba - apróra vágva
- 1 fej (lila)hagyma - apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
- 2 közepes sárgarépa - lereszelve
- 1/2 szár zeller - apróra vágva
- 1/2 kiskanál füst só - vagy folyékony füst + só
- 1/8 kiskanál bors, kurkuma
- 1-2 evőkanál olasz fűszerkeverék - vagy bazsalikom, oregánó, kakukkfű keveréke
- 1 evőkanál balzsamecet
- 2 kis konzerv darabolt paradicsom
Besamelhez
- 1 nagy konzerv fehérbab lecsepegtetve vagy 3 bögre (bögre =2,3 dl) főtt fehérbab
- néhány dl natúr növényi tej
- 1/2 kiskanál fokhagymapor
- 1/8 kiskanál szerecsendió, fehér bors
- 2 evőkanál sörélesztőpehely