Cékla-édesburgonya krémleves

Ez a leves egyszerűen elkészíthető, – főleg elektromos kuktában – és csak néhány alapanyagra van csak szükségünk hozzá.

 

Gyönyörű a színe és isteni finom! Tele van tápanyagokkal, vitaminokkal. Ráadásul alacsony zsírtartalmú, főleg, ha magában esszük, és nem szórjuk meg magokkal és locsoljuk meg zsíros növényi tejföllel. Az édesburgonyától, sörélesztőpehelytől finom krémes lesz.

Mi sült, ropogós csicseriborsóval tálaltuk.

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.tegyük a kuktába az előkészített alapanyagokat - (felvágott hagymát, fokhagymát, céklát, édesburgonyát) , a fűszereket (só, bors, kurkuma, kakukkfű, mindenmentes ételízesítő)
  • 2.öntsük fel vízzel annyira, hogy alaposan ellepje a zöldségeket - kb. 1-2 ujjnyival
  • 3.zárjuk le a fedelet, és győződjünk meg róla, hogy a gőzkiengedő szelep csukva van
  • 4.állítsuk magas nyomásra, 8 percre
  • 5.mikor letelt a 8 perc, hagyjuk, hogy a nyomás 5 percig természetesen kiengedjen, majd engedjük ki a maradék nyomás, nyissuk ki
  • 6.adjuk hozzá a citromlevet és a sörélesztőpelyhet
  • 7.használjunk botmixert a leves pürésítéséhez közvetlenül az kuktában - alternatív megoldásként tegyük át a levest turmixgépbe, és turmixoljuk simára
  • 8.kóstoljuk meg, és ízlés szerint még fűszerezzük, ha szükséges
  • 9.tálaljuk friss petrezselyem meló, esetleg magokkal, növényi joghurttal / tejföllel

Hozzávalók

  • 1 nagy fej hagyma - apróra vágva
  • 4-5 gerezd fokhagyma - apróra vágva
  • 1 kiskanál só
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1-2 kiskanál kakukkfű
  • 2-3 evőkanál mindenmentes ételízesítő
  • 500 g főtt cékla - felkockázva
  • 1 nagyobb édesburgonya - felkockázva
  • 4-6 bögre (bögre=2,3 dl) víz
  • pár csepp friss citromlé
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely
  • Tálaláshoz (opcionális) :
  • friss petrezselyemzöld
  • néhány evőkanál sörélesztőpehely
  • növényi natúr joghurt vagy tejföl a tálaláshoz