Töltött tök

Nagyon finom, egyszerűen elkészíthető fogást mutatunk. Gombás töltelékkel töltött tököt készítettünk. Most épp szezonja van a töknek, de más zöldséget is használhatunk, pl. cukkini, padlizsán, krumpli, édesburgonya. (Ezeket elő kell párolni / főzni.) De lehet paradicsomba, paprikába, kaliforniai paprikába is tölteni.

A tök kikapart magjait és belét sem dobjuk ki, készítsünk belőle egy nem-húslevest.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.készítsük elő a tököt – nem kell meghámozni, csak félbe vágni hosszában, és egy kanállal kikaparni a belét
  • 2.helyezzük egy jénaiba / sütőedénybe, sózzuk meg egy kicsit, fedjük le hőálló fedővel, vagy alufóliával és helyezzük 200 fokra előmelegített sütőbe kb. fél órára – akkor jó, ha félig megpuhult a tök
  • 3.közben dinszteljük meg egy kevés vízen a hagymát, majd a fokhagymát
  • 4.tegyük hozzá a gombát, és fűszereket, pároljuk pár perc alatt puhára
  • 5.adjuk hozzá a főtt rizst, a tofut, tahinit, sörélesztőpelyhet, jól keverjük össze, és pár perc alatt főzzük össze – ilyenkor még tudunk igazítani a fűszerezésén
  • 6.mikor fél puha a tök, vegyük ki, töltsük bele a tölteléket – jó púposan, ne sajnáljuk
  • 7.tegyük rá vissza a fedőt / alufóliát, és süssük tovább, kb. 10-15 percig, hogy teljesen megpuhuljon a tök
  • 8.majd vegyük ki, vegyük le róla a fedést, és pirítsuk még kb. 10 percig – sajtpótlót is ilyenkor érdemes rátenni

Hozzávalók

  • 1 kisebb főzőtök
  • fél kg gomba - késes aprítóval vagy kézzel apróra vágva
  • 2 bögre (bögre= 2,3dl) főtt barnarizs
  • 1 evőkanál tahini
  • 1 kis tömb (180g) füstölt tofu - vagy ha natúr, használhatunk hozzá folyékony füstöt - apróra törve krumplinyomóval
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely - el is hagyható
  • 1 nagy fej (lila) hagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 kiskanál füstölt paprika
  • ½ kiskanál bazsalikom, kakukkfű, oregánó