Recept megosztása

Vegán pásztor pite

Egy igazán lélekmelengető fogást készítettünk most. Igazán tápláló, laktató ez a pásztor pite. Isteni, ahogy a krumpli megpirul a tetején. Akik szeretnének spórolni a kalóriákkal, készíthetik karfiolpürével.
Mi most a gyorsaság kedvéért konzerv lencséből készítettük, de természetesen száraz lencséből is elkészíthető.

Étrend adat(ok)

6 adag
10 perc előkészülés + 20 perc párolás + 10 perc sütés

VÉGRE ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.először is tegyük fel enyhén sós, hideg vízben főni a krumplit – fedő alatt, annyi vízzel, amennyi ellepi, közepes hőfokon - főzzük puhára kb. 20 perc alatt
  • 2.egy másik edényben egy kevés vízen közben dinszteljük meg először a hagymát, majd a fokhagymát
  • 3.tegyük hozzá a gombát, sárgarépát, zellert, fűszereket és dinszteljük meg azokat is pár perc alatt
  • 4.(ha száraz lencsét használunk, most tegyük hozzá, és öntsük fel vízzel – inkább mindig pótoljuk a vizet, hogy ne égjen le, de túl sokat ne tegyünk hozzá, mert túl híg lesz a ragunk – főzzük puhára)
  • 5.fedjük le, és pároljuk puhára a zöldségeket, majd tegyük hozzá a főtt lencsét
  • 6.fűszerezzük, ha még szükséges
  • 7.melegítsük elő a sütőnket 180-200 fokra, és készítsünk elő egy nagyobb tűzálló tálat
  • 8.mikor elkészült a krumpli, szűrjük le róla a vizet,
  • 9.adjuk hozzá a fűszereket, sörélesztőpelyhet, és egy kevés növényi tejet és krumplitörővel vagy villával törjük össze
  • 10.folyamatosan adagoljunk hozzá annyi növényi tejet, hogy egy kellemes, sima, de nem túl folyós állagot elérjünk – fűszerezzük, ha még szükséges
  • 11.kb. 2 evőkanálnyi krumplipürét keverjünk hozzá a ragunkhoz, hogy krémesebb legyen
  • 12.most már csak össze kell állítanunk a piténket: alulra oszlassuk el egyenletesen a ragunkat, a tetejére tegyük rá a krumplipürénket, és azt is szépen egyengessük el
  • 13.a tetejét villával csíkosra díszítettük, formáztuk – (egy sor vízszintes, egy sor függőleges) – így jobban meg i tud pirulni a tetején a krumpli, és szebb is
  • 14.süssük sütőben kb. 25-30 percig, hogy pirosra süljön a teteje

Hozzávalók a raguhoz

  • 3 közepes sárgarépa - apróra vágva
  • 1 zellerszár - apróra vágva
  • 3 bögre(bögre=2,3dl) főtt lencse - mi most 1 nagy konzervet használtunk - használat előtt átmostuk, lecsepegtettük vagy használható kb. 1,5 bögre száraz barna vagy vöröslencse (barnát érdemes beáztatni 12 órára)
  • 4 nagyobb fej gomba - apróra vágva
  • 1 nagy fej (lila)hagyma apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
  • ½ -1 kiskanál só, 1/8 kiskanál bors, 1 kiskanál kakukkfű
  • néhány evőkanál a krumplipüréből

Hozzávalók a krumplipüréhez

  • 1.5 kg főzni való krumpli felkockázva
  • néhány dl (kb. 2-3) natúr növényi tej
  • ½ -1 kiskanál só
  • 1/8 kiskanál bors
  • ½ kiskanál fokhagymapor
  • ½ kiskanál hagymapor
  • 1/8 kiskanál szerecsendió
  • 1/8 kiskanál kurkuma
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)