vegán étkezés vegánblog

Hogyan kezdjünk neki a vegán étkezésnek?

Hogyan kezdjünk neki a vegán étkezésnek?

Az első és legfontosabb eleme minden sikeres változtatásnak a szándék, az elhatározás megléte.

Sok érv szól a növényi táplálkozás mellett, de biztosak lehetünk benne, hogy nem lesz két olyan ember, aki ugyanazon okokból dönt az állati eredetű termékek elhagyása mellett.

Mi például alapvetően egészségügyi okokból váltottunk. Éreztük, hogy valami nem jó így, „akadozik a rendszer”, szükség van az életmód-váltásra, mert nem a jó irányba haladunk. Saját bőrünkön tapasztaltuk meg bizonyos ételek és a betegségek közötti szoros összefüggést.

Miért a vegán életmód?

Vannak, akik az állatok jóléte, a környezetvédelem, a fenntarthatóság, a klíma változás megállítása érdekében hagyják el a húst, tejtermékeket és a többit.

Igazából teljesen lényegtelen, hogy Neked mi az indokod. Egy idő után, ahogy egyre több információhoz jutsz, ugyanis összemosódnak az érvek, átalakul a gondolkodásmódod. A szeretet fog vezérelni.

Ezzel az életmóddal kifejezted szeretetedet Magad iránt, hiszen annál többet nem is tehetnél, hogy egészséges ételekkel táplálod a szervezeted!

Ráadásul csodálatos érzés, hogy ezzel a fajta táplálkozással mennyit teszel nap mint nap a Földünkért, az állatokért, a többi emberért. Mert igenis számít! Minden egyes nap, de akár minden egyes étkezésed, mely hús nélküli. Legyél büszke Magadra!

Tudtad?

Meglepő, de a gitárhúrokat tépő Mester Tamás és Lukács Laci, a Tankcsapda frontembere is húsmentesen, növényi alapon él, csakúgy, mint Vadon Jani rádiósműsorvezető.

Íme néhány tipp, hogy hogyan is kezdj neki:

  • Nem kell azonnal minta vegánnak lenned! Haladj lépésről lépésben, ahogy Neked jól esik! Napról napra egyre könnyebben fog menni!
  • Találd meg a számodra megfelelő módszert az átállásra! Nem vagyunk egyformák. Van aki képes egyik napról a másikra teljesen átállni, van akinek kell a fokozatosság.
  • Ha Neked jobban megy lassabban, hagyd el először csak a húst, legyél vegetáriánus. Majd mikor felkészültnek érzed Magad, hagyd el a többi állati eredetű ételt is. Kezdhetsz akár heti egy húsmentes nappal/ étkezéssel is.
  • Amennyiben a hirtelen váltás mellett döntöttél, szabadulj meg minden olyan ételtől, amit már nem fogsz elfogyasztani – nézd át a kamrád, a konyhaszekrényed, a hűtőd, és ajándékozd/adományozd el a számodra már nem szükséges élelmiszereket.
  • Tájékozódj, mélyítsd el tudásod! Olvass könyveket, nézz videókat a témával kapcsolatban. Lépj be csoportokba, tedd fel nyugodtan a kérdéseidet! (akár nekünk is) Sokat tanulhatsz azoktól, akik már előrébb járnak.
  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket! Sok tartalmaz állati eredetű alapanyagokat. Lehet, hogy olyan néven, hogy ki sem derül róla. Válassz minél tisztább, egyszerűbb ételeket! Amin olyan összetevőt látsz, amiről nem tudod mi az, inkább tedd vissza a polcra!
  • Azért mert vegánul étkezel, nem kell lemondanod az étteremben való étkezésről sem! Csak kell egy kis odafigyelés, okos választás, körültekintő kérdezés. Azt mondd el mindig, hogy mit nem eszel! Biztosan fognak segíteni. A legegyszerűbb, ha a köretek között keresgélsz, biztos találsz rizst, zöldségeket.
  • A legideálisabb az, ha Magadnak főzöl. Persze, nem mindenkinek van erre ideje, energiája, kedve. Mégis arra szeretnénk bíztatni, hogy szakíts Magadnak időt a héten arra, hogy elkészítesz néhány ételt. Főzz meg előre rizst, quinoát, legyen kéznél (akár konzerv) bab, csicseriborsó. Egy kis fagyasztott zöldséggel, friss salátával 10 perc alatt egészséges, laktató vacsorát készíthetsz. Használj mindig más fűszereket, így nem lesz egyhangú. Tekints úgy a főzésre, mint egy kísérletezésre, nem mint egy kötelezettségre!
  • Ne aggódj, ha kiegyensúlyozottan táplálkozol, eszel gabonákat, hüvelyeseket, zöldségeket, zöld leveleket, olajos magvakat, gyümölcsöket, nem fogsz semmiben hiányt szenvedni. Fehérje hiány NEM létezik!
  • Mindig a szezonális gyümölcsöket, zöldségeket vedd! Így a pénztárcádat sem fogja megterhelni az életmódváltás!

Adj a szervezetednek elegendő időt az átállásra!

Hidd el, pár hét, és hozzászokik a rendszer, és Te is érzed majd a vegán étkezés áldásos hatásait!

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)